Бісковицька громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що треба знати про штам COVID-19 “Дельта”

Дата: 12.08.2021 10:23
Кількість переглядів: 2744

Що треба знати про штам COVID-19 “Дельта”

ВООЗ нещодавно заявила про збільшення випадків захворювання в усьому світі і пов’язує це з поширенням штаму «Дельта», який значно легше передається, ніж інші штами. Що варто знати про цей різновид вірусу COVID-19 та як від нього захиститися.

Вперше штам «Дельта» ідентифікували в грудні минулого року в Індії. А вже у липні його зафіксували в 111 країнах і за прогнозами ВООЗ за кілька місяців він стане домінуючим у світі. Цей штам зараз домінує серед хворих у Росії.

Станом на 08.08.2021 р. в Україні зафіксували 984 нових випадків ковіду, найбільше – в Києві, Донецькій, Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях. На Львівщині підтвердили вже сім випадків інфікування штамом «Дельта»

«Дельта» протікає агресивніше та швидше, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих – від 30 до 40 років. Вчені все ще збирають дані чи штам «Дельта» є більш смертельним за інші варіанти COVID-19.

За даними МОЗ, симптоми при зараженні штамом «Дельта» відрізняються. Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку — менш поширені. Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени. Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю, концентрація вірусу в крові зараженої людини від штаму «Дельта» у 1000 разів більша, ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус у зовнішнє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей,ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища, якщо людина не вакцинована.

Ще одним поширеним симптомом дельта-штаму може бути посилене чхання, - кажуть дослідники Covid Symptom Study. “Наші дані свідчать, що вакциновані люди, у яких виявили COVID-19, частіше заявляли про чхання - порівняно із нещепленими людьми”, - пишуть вони.

Якщо все ж зараження відбулося,то повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж в значно легшій формі.

За даними департаменту громадського здоров’я Великої Британії, штам «Дельта» в 1,6 рази заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази частіше – до реанімації.

Крім того, група вчених на з Інституту медичних наук Токійського університету виявила, що штам коронавірусу «Дельта» має значно вищу патогенність – потенційну здатність спричиняти захворювання.

Чи захищають від штаму «Дельта» наявні вакцини?

За попередніми даними Департаменту охорони здоров’я Великої Британії вакцини на 60-80% захищають від хвороби та на 95% від ускладнень, через які можлива госпіталізація. Український уряд посилив контроль пасажирів, які прибувають з країн, де зафіксовано спалах штаму «Дельта». Однак найефективнішим способом захисту буде повна вакцинація себе та своїх рідних. Згідно з дослідженнями, дві дози вакцин Pfizer та Moderna захищають від сиптомного перебігу COVID-19 приблизно на 95%. Одна доза Johnson & Johnson надає захист у приблизно 66%.В Україні працює вже понад 200 центрів масової вакцинації від COVID-19, де можуть щепитися всі охочі. Також відбувається щеплення організованих колективів, можливостями якого скористалися 954 компанії, які в такий спосіб вакцинували 128 646 співробітників.

Вкотре нагадуємо, що вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби. І не забувайте дотримуватися дистанції, носити маску та мити руки!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Шановні мешканці нашої громади, ми хотіли б дізнатись Вашої думки, в плані чи подобається робота нашого сайту.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.