Бісковицька громада
Львівська область, Самбірський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НЕБЕЗПЕКА СПАЛАХІВ ГКІНЕБЕЗПЕКА СПАЛАХІВ ГКІ

Дата: 25.05.2022 17:03
Кількість переглядів: 668

                                                                                       Держпродспоживслужба попереджає!

 

 

НЕБЕЗПЕКА СПАЛАХІВ ГКІ.

      

          …….. Впродовж останніх років ми боролись з COVID-19, зараз війна та ми українці мужньо боремось за свою Незалежність!

 

        Однак з моменту російського вторгнення з’явилась ще небезпека  збільшення кількості гострих кишкових захворювань та токсикоінфекцій.

 

        Розглянувши співвідношення спалахів по всій Україні частіше реєструвались випадки на західній території, де масово прибувала велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Виникненню спалахів сприяли багато обставин: внутрішньо переміщені особи уже мали ознаки інфекційних захворювань до місць прибуття прийому переселенців. Перебуваючи в укриттях та евакуюючись у них не було відповідних умов споживати доброякісну питну воду, дотримуватись температурного режиму зберігання харчових продуктів.

        Порівнюючи регіони ( другою цифрою зазначено кількість спалахів після оголошення військового стану) у Львівській області 12/11 у порівнянні з Дніпропетровською, Івано-Франівській-1/1 та Одеській, Черкаській -1/0.

     Усі спалахи за 4 місяці поточного року на Львівщині виникли серед внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця постійного проживання у зв’язку зі збройною агресією російської федерації та проживали у гуртожитках навчальних закладів, приміщеннях шкіл, готелях, дитячих дошкільних закладах. Внаслідок спалахів постраждали 93 особи, з них 61 дитина (66%).

      За аналогічний період минулого року в області було зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій серед дітей що відвідували садочки, з кількістю постраждалих 9 дітей.

    

       Виникненню спалахів сприяли: постачання м’ясних консервів імпортного походження які за результатами мікробіологічного дослідження не відповідали вимогам промислової стерильності; відсутність медичних оглядів у працівників  зайнятих приготуванням страв; відсутність необхідних миючих та дезінфікуючих засобів; готові страви які доставлялись волонтерами в місця проживання внутрішньо переміщених осіб, за результатами мікробіологічних досліджень виявлялись інфікованими умовно-патогенними мікроорганізмами внаслідок порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва; порушення правил миття столового та кухонного посуду тощо. У двох випадках ймовірним джерелом інфекції могли послужити хворі діти, які не були своєчасно ізольовані. У більшості випадків причину не встановлено.

 

      Спеціалістами структурних підрозділів при проведенні розслідувань спалахів з персоналом закладів проводилась роз’яснювальна та просвітницька робота з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Однак коли стається спалах у закладі який щиросердно приймає переселенців, або коли волонтери з останніх сил доставляють продукти харчування - не приємно усім, хворіють дорослі та діти. Іде екстрене повідомлення через лікувальний заклад. Починається епідрослідування спалаху та встановлення причини...

      Передаючи продукти волонтерам, не забувайте про терміни , зберігання! Будучи працівником харчоблоку, дотримуйтесь технологій та поточності приготування страв.

 

      На жаль, ніхто не може сказати про кількість осіб яким ще прийдеться покинути місця постійного проживання та прогнозувати перебіг війни. Ми свято віримо у  НАШУ ПЕРЕМОГУ, однак нам усім треба набратись терпіння один до одного та взаємоспівчуття, допомоги та доброти. Усе це маленькі кроки, однак не забувайте про санітарні правила, умови зберігання харчових продуктів, а особливо у літній період!

 

      Бережіть себе та своїх рідних!    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Шановні мешканці нашої громади, ми хотіли б дізнатись Вашої думки, в плані чи подобається робота нашого сайту.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних