Бісковицька громада

Львівська область, Самбірський район

Пам’ятка. Як запобігти харчовому отруєнню та гострій кишковий інфекції

Дата: 25.05.2022 17:04
Кількість переглядів: 587

Пам’ятка.

Як запобігти харчовому отруєнню та гострій кишковий інфекції.

 

     Основна причина виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів. Щоб не захворіти в літній період на ГКІ необхідно дотримуватись  відповідних санітарних умов, а саме:

 

підтримуйте чистоту:

    • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
    • мийте руки після відвідування туалету;
    • вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що                                                          використовується для приготування їжі;
    • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

відокремлюйте сиру їжу від готової:

    • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
    • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
    • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

 ретельно готуйте їжу:

    • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
    • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
    • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
    • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

зберігайте їжу при безпечній температурі:

    • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
    • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
    • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

 використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

    • використовуйте чисту або очищену воду;
    • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
    • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
    • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь