Як попередити харчові отруєння та кишкові інфекції під час відзначення Великодніх свят
Як попередити харчові отруєння та кишкові інфекції під час відзначення Великодніх свят.
У переддень Великодніх свят фахівці Самбірського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області нагадують про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, що можуть виникнути під час споживання різноманітних страв, що їх кожна господиня готує до святкового столу.
Тож, готуючись до відзначення одного із найголовніших релігійних свят – Воскресіння Христового, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати готові страви, приготовані із неякісної сировини, з порушенням технології або режиму зберігання.
Самбірське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області нагадує про дотримання кількох простих правил, котрі допоможуть уникнути неприємних ситуацій.
По-перше, вдома намагайтеся дотримуватись правил зберігання і сортування продуктів, придбаних до святкового столу. Зберігайте у холодильнику м’ясо та м’ясні страви, молочні продукти, морепродукти, салати, заправлені сметаною чи майонезом, солодкі страви та кондитерські вироби. У разі відключень електроенергії намагайтесь підтримувати у холодильній камері необхідної для безпечного збереження продуктів температури за допомогою пляшок із заздалегідь замороженою з водою або акумуляторів холоду. Важливо: сирі та готові продукти, молочні і м’ясні,рибні та овочеві страви варто зберігати і обробляти окремо.
Подавайте страву на стіл відразу після приготування або швидко остудіть і зберігайте в холодильнику. Прибирайте салати в холодильник не пізніше, ніж через дві години знаходження страви в теплі. Якщо необхідно повторно розігріти страви, робіть це не частіше двох разів, інакше продукт втрачає свої смакові якості і стає джерелом розмноження бактерій. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
Не зберігайте салати занадто довго навіть у холодильнику. Термін придатності майонезних салатів – не більше 24 годин, овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних вимог зберігання. Заправляйте салати сметаною, соусом або майонезом безпосередньо перед подачею на стіл.
Намагайтесь не залишати страви з Великоднього столу для споживання на наступні дні.
При купівлі продуктів варто уважно вивчати товар. Не слід купувати продукти харчування чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі. Лише купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
Не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув. При здійсненні покупок бажано класти готові страви до кошика після решти продуктів.
І за будь-яких обставин суворо отримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом та після відвідування вбиральні.
Виконання цих заходів профілактики дозволить уникнути кишкових інфекцій і харчових отруєнь, зберегти здоров’я та допоможе не зіпсувати свято.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)